Fit, smaczne i warzywa – to możliwe!

Warzywa są zdrowe i pożywne, ale szczerze mówiąc często nudne. Jest to powód, dlaczego dzieci często muszą być namawiane do jedzenia warzyw, często pod groźbą „nie zjesz deseru, jeśli z talerza nie znikną warzywa” lub podobnie. Ale warzywa mogą być naprawdę smaczne, jeśli są zrobione dobrze.

Warzywa

Jedną rzeczą, która sprawia, że są takie bądź nie jest fakt, że trzeba jeść świeże warzywa. Świeże warzywa prostu smakują lepiej, choć co prawda niektóre warzywa lepiej zamrażać na przykład brokuły. Można skupić lokalnie w sezonie sporo warzyw, jeśli to możliwe, ponieważ wtedy są one smaczniejsze i są bardziej pożywne, mimo, że po prostu nie jest możliwe aby jeść je w tej świeżości przez większą część roku w naszym kraju.

Smaczne

Inną rzeczą, która sprawia, że pojawia się ogromna różnica w tym smaku jest to w jaki sposób te warzywa są gotowane. Przegotowane warzywa wydają się być standardem w wielu miejscach. Być może więcej lepiej będzie postawić na ich pieczenie. Pieczone potrawy po prostu są bardzo korzystne smakowo, ale szczerze mówiąc nie zawsze jest to wygodne. Na początek potrzebny jest ogień, który zwykle oznacza że trzeba to przyrządzać na zewnątrz. To jest zwykle ograniczone do cieplejszych miesięcy. Takie pieczenia warzyw ma wiele zalet a także jest to bardziej wygodne i łatwiejsze w temacie kontrolowania temperatury nić gotowanie, co oznacza lepsze wyniki końcowe dla większości amatorskich kucharzy. Marynata też się sprawdza w odniesieniu do większości warzyw, a także wędlin. Połącz 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli morskiej, łyżkę a na niej posiekany czosnek i trochę świeżego zmielonego czarnego pieprzu. Sól jest opcjonalna, dobrze też sprawdza się cebula oraz papryka. Potrzymaj trochę te warzywa w zalewie. Można wrzucić je w dużą miskę lub umieścić je luźno w szczelnie zamkniętym worku plastikowym i wstrząsać energicznie przez kilka minut. Marynata powinna je pokryć idealnie, oczywiście równo nigdy nie jest możliwe, więc po prostu potrząśnij i i tak zrobisz kawał dobrej roboty.

Fit

Potem należy upiec warzywa w wysokiej temperaturze, zwykle około 420 ° C. Rozgrzej piekarnik, umieścić je w naczyniu do pieczenia i piecz. W zależności od tego, co pieczesz będzie to zazwyczaj od 15 minut (małe różyczki brokułów) do 30 minut (brukselki) do 45 minut bądź dłużej (ziemniaki).

To szybki i łatwy sposób na zdrowe i fit jedzonko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *